HD_MRK
Je website is een gesprek met je klant
Hoe gemakkelijk praat jij?
Fenny Brandsma

fenny@tekstpaleis.nl | 06 12 45 44 05
 
Home > blog > sterke webteksten schrijven > Je website is een gesprek met je klant
 
SNGL
CNTNT

Je website is een gesprek met je klant

 
je website is een gesprek met je klant - 2 papegaaien
 
26 juni 2017
Laatste update: 30 juni 2017

Je website is een gesprek met je klant. Wil je zelf teksten voor je website maken, dan hoef je alleen maar die gedachte als rode draad vast te houden. Voer een goed gesprek op je website. Een gesprek waarin je lezer voelt dat jij hem begrijpt. Dat je zijn problemen kent en de oplossing daarvoor biedt. Een gesprek waarin je bovendien aandacht hebt voor zijn twijfels en bedenkingen.

Een goed gesprek kost tijd

Maar een goed gesprek kost tijd, ook op het web. Ik zie nu nog veel webteksten die puur gericht zijn op snel verkopen. Die direct vertellen hoe geweldig een product is en waarom je dat product NU moet kopen of dat bedrijf NU moet inschakelen.

Zelf word ik daar altijd obstinaat van. Dat zoek ik zelf wel uit, denk ik dan en weg ben ik. Net als de meeste andere lezers.

Zo’n webtekst is een gesprek met een opdringerige, wat ordinaire vrouw waarmee je toevallig in gesprek raakt en die jou binnen 3 minuten vertelt dat ‘alles is weggehaald’ of dat ze in scheiding ligt en dat ‘alle mannen onbetrouwbare *** zijn’.

Wegwezen.

Wees geen oudere, zelfingenomen man

Er zijn ook webteksten die juist weer zo ellenlang zijn dat ze ook hun doel volledig voorbijschieten. Vaak zijn het webteksten waarin een ondernemer uitgebreid uitlegt wat zijn visie is, hoe zijn bedrijf totstandgekomen is, wat de geschiedenis is en hoe hij precies werkt.

Als een gesprek met een oudere heer die maar tegen je aanpraat. Zo’n heer waarvan je eerst denkt: wat een boeiende man en wat een mooie verhalen, maar bij wie je na 10 minuten al gigantische irritatie voelt, omdat hij alleen maar over zichzelf praat, zichzelf zo geweldig vindt en jou geen enkele vraag heeft gesteld.

Zo’n oudere man.

Je herkent die webtekst vaak aan deze 1e zin: ‘Welkom op mijn website’. De meest overbodige zin ever in webteksten, maar nog steeds populair. Als jij die vanaf nu leest, moeten alle seinen op rood staan. Hier komt een lange, vage webtekst in vol abstracte woorden, ingewikkelde zinnen en lange lappen tekst zonder tussenkoppen.

Snel verder klikken.

Zelf teksten voor je website maken vraagt grondige voorbereiding

Jij doet dat hopelijk anders. Want een goed gesprek voeren met je lezer is ook weer niet verschrikkelijk moeilijk. Je moet er wel even de tijd voor nemen om dat gesprek goed voor te bereiden.

Want de basis van een goed gesprek is dat jij je verdiept in de ander. Welk probleem heeft hij? Welke oplossing wil hij? En waar moet die oplossing allemaal aan voldoen? En natuurlijk denk je na over de bezwaren die de ander kan hebben tegen die oplossing. En hoe je die bezwaren aannemelijk weerlegt.

Pas als je dit allemaal weet van jouw lezer, ga je met je webtekst aan de slag.

Schrijf zoals je praat

En dan schrijf je je webtekst alsof je tegen je lezer aanpraat. Je gebruikt gewone woorden, net als in een live gesprek. Je schrijft korte zinnen. En je schrijft alleen zinvolle tekst. Geen woord te veel dus.

Je praat weinig over jezelf, maar je praat vooral over de problemen van je klant en waarom hij die dankzij jou kan oplossen. En je past een aantal basistips voor zelf sterke webteksten schrijven toe.

En je weet: een goed gesprek komt altijd van 2 kanten. In een goed gesprek met een onbekende, wat je website ook is, stel je je aan elkaar voor. Kijk je elkaar in de ogen en tast je in een paar zinnen af of je de ander de moeite waard vindt om mee verder te kletsen. Heeft de ander belangstelling voor jou? Merk je binnen een paar minuten dat de ander een prettig gevoel voor humor heeft? Wil jij zelf meer van de ander weten?

Dan kan het een mooi gesprek worden. Of dat nou 5 minuten of 25 duurt.

Zo kun je zelf teksten voor je website maken. IJzersterke teksten

  • Zorg dat je lezer direct weet of hij goed zit op jouw website. Maak dus een tagline. Dat is een verhelderende zin onder je logo. Schrijf een heldere 1e zin, maak koppen met zoekwoorden.
  • Beschrijf het probleem van je klant in de woorden van je klant.
  • Geef kort en krachtig de oplossing die je biedt en laat zien wat die oplossing jouw lezer oplevert.
  • Laat de lezer een stap verder maken. Leid hem naar een pagina met meer info, een e-book met tips of ervaringen van klanten.
  • Verwerk in je webteksten altijd de vragen die jij van klanten krijgt.

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee. Het is vaak vooral een kwestie van de knop omzetten als je kiest voor zelf teksten voor je website maken. We hebben allemaal de neiging om vooral alles te willen vertellen wat we weten en wat we kunnen als ondernemer.

Omdat wij denken dat we daarmee indruk maken. Maar het tegendeel is waar. Je bent daarmee die oude heer die zijn gesprekspartner al binnen 10 minuten tegen zich in het harnas heeft gejaagd.

En dat wil je niet.

Zorg dat jouw website een prettig gesprek is

Schrijf in gewone spreektaal, en in de woorden van je lezer. In heldere zinnen en met op de juiste momenten een vraag aan je lezer. En met humor en speelsheid waar je lezer blij van wordt. Die hem nieuwsgierig maakt naar jou en je bedrijf.

En die hem een stap verder op je website laat zetten: meer lezen, een e-book downloaden of een kennismakingsafspraak maken.

Dat is gemakkelijker dan je denkt.

Ben je benieuwd naar hoe je dat concreet doet: zelf teksten voor je website maken die echt een gesprek met je lezer zijn? Kom dan naar een gratis schrijfworkshop aan mijn keukentafel. Elke 1e woensdag van de maand. Meld je aan via fenny@tekstpaleis.nl.

Deze blogpost is onder andere gebaseerd op de schrijfcursus en de boeken van Aartjan van Erkel.


Other members of this category (left or middle). Also other cats (too much)?
 
 
DSPL-CSTM-PSTS-4

Blogs schrijven of laten schrijven


je website is een gesprek met je klant - 2 papegaaien

Je website is een gesprek met je klant


seo teksten schrijven beeld kruis op kerk

Seo teksten schrijven. Nut, noodzaak en nuancering


zelf teksten voor je website schrijven - klaproos symbool

Zelf teksten voor je website schrijven. 11 cruciale tips


verhalen vangen - vlinder op gele gerbera

Verhalen vangen om echt iets te kunnen veranderen


goede webbouwer nodig - voeten in zee

Webbouwer nodig? Gebruik deze 8 tips. En relax


Verhaal op je terras. Naaktslak

Soms zit het verhaal op je terras. Poedelnaakt


uitgesteld oordeel - egel

Uitgesteld oordeel – de wijze les van een overstekend egeltje


slogan 2 appels

Met 1 letter een sterkere slogan


 
FTR