HD_MRK
Fenny Brandsma

fenny@tekstpaleis.nl | 06 12 45 44 05
 
Home > persoonlijke verhalen > Kerstverhaal in Hoogvliet. Over engelen, dissen en een vorkheftruck
 
SNGL
CNTNT

Kerstverhaal in Hoogvliet. Over engelen, dissen en een vorkheftruck

 
Engelenvleugels, symbool voor kerstverhaal over Hoogvliet
15 december 2017
Laatste update: 19 december 2017

Mijn kerstverhaal ligt achter dit hek, maar dat weet ik nog niet op het moment dat ik erdoorheen stap. Ik ga naar een bijeenkomst over een bijzonder project op deze school voor praktijkonderwijs in Hoogvliet.

Hier in Hoogvliet, onder de rook van Pernis, met al zijn pijpen, leidingen en witte pluimen, zal ik verhalen vangen die ik totaal niet had verwacht in deze vrij kleurloze en sfeerloze straten en achter dit hek. Verhalen die mij nog steeds bezighouden.

Mooier dan welk bedacht kerstverhaal ook.

Want engelen blijken te bestaan, en ze heten onder andere Yvonne en Ans. Alleen, ze zweven niet langs de hemel en zingen niet over vrede op aarde. Ze houden zich ook niet bezig met een kindje in een kribbe.

Integendeel. Yvonne en Ans staan met beide benen op de Hoogvlietse grond, waar blowen, drugs en criminaliteit gebruikelijke ingrediënten van het dagelijks leven zijn.

Onder hun vleugels hebben ze jongeren tussen de 12 en 17 die het moeilijk hebben in onze ingewikkelde samenleving, omdat ze een lichte verstandelijke beperking hebben, omdat hun wieg in Hoogvliet stond en omdat zij vaak ook nog een psychiatrische diagnose of ouders met grote problemen hebben.

Probeer met die rugzak maar eens naar school te gaan. Je te concentreren op rekenen en taal. En verstandige keuzes te maken. Je toekomst zelf vorm te geven, zoals wij, hoger opgeleiden vaak belijden.

Bijna niet te doen.

Maar Yvonne en Ans krijgen het voor elkaar. Door allereerst veel te investeren in de relatie met elke leerling en zijn ouders. Door leerkrachten aan te nemen die geen aparte pauzes hoeven, maar de pauze met de leerlingen doorbrengen. Die ook heel wat stappen harder willen lopen voor deze jongeren.

Door een uitgekiend zorgsysteem en door de leerlingen te leren dat het fijn is als je omgeving schoon en opgeruimd is. Maar ook door de mappen van de leerlingen met hun diploma’s, verslagen en vorderingen pontificaal in de gang te plaatsen, zodat ze er altijd bij kunnen. ‘Want die mappen zijn van hen’, aldus Yvonne. ‘Die horen niet in een kast in een kantoor, achter slot en grendel.’

En die aanpak werkt.

In 2017 vond de helft van de leerlingen een baan. De anderen stroomden allemaal door naar een ROC en doen het daar goed. ‘Omdat we geleerd hebben om te werken.’

En dat allemaal doordat Yvonne en Ans in deze leerlingen geloven en ze dat geven wat ze nodig hebben: een warme plek, aandacht en goed onderwijs.

En omdat ze nu samenwerken met Benyouness en zijn collega’s in een uniek project. Een project om leerlingen die uit dreigen te vallen en soms al met 1 been in de criminaliteit staan binnenboord te houden. Zodat ze niet op de bank of op straat belanden.

Hoe Benyouness en zijn collega’s dat voor elkaar krijgen?

Door de leerlingen echt te zien en te horen en door echt te willen weten wat hen bezighoudt en wat ze nodig hebben. En vooral doordat zij wel de taal van de jongeren en hun ouders spreken. Die heel anders is dan de taal die psychologen in hun eigen kamers in een apart ggz-gebouw gebruiken. En doordat de leerlingen dankzij dit project hulp krijgen in hun vertrouwde omgeving. Niet naar een ander gebouw en een wachtkamer hoeven, die voor hen als een andere wereld zijn.

En door nauwe samenwerking met Ans en haar collega’s.

Achter dit hek dus vang ik het verhaal van Donny die anderen zo kan dissen dat ze buiten zichzelf raken.

Maar die van Benyouness leert hoe hij kan zien hoe de ander zich voelt, hoe hij dan bijtijds moet stoppen en die daardoor betere relaties krijgt. Zo veel beter dat jongeren die het niet meer zien zitten, er een eind aan willen maken, hun hart bij Donny uitstorten. Die op ze inpraat. Vertelt over wat ze allemaal wel hebben. Waarom ze vol moeten houden.

Dat het echt weer goed komt.

‘En ze leven allemaal nog’, zegt hij nuchter.

Achter dit hek vang ik ook het verhaal van Brian die in veel pleeggezinnen heeft gewoond. Uiteindelijk in Dordrecht terechtkwam en jaren elke dag van Dordrecht naar Hoogvliet reisde voor deze school.

‘Ik heb geen familie. Hier is mijn familie.’

Brian die nu een rijbewijs, een baan en een baby heeft. En elk jaar op zijn verjaardag met Ans uit eten gaat. Ans die op haar werkkamer een doos met ingezamelde babykleertjes heeft staan. Voor Brian. Die doos is een kerstverhaal.

Achter dit hek vang ik bovendien het verhaal van de man die zonder afspraak naar de school kwam en graag wilde weten wat dat is, praktijkonderwijs. Die een rondleiding kreeg van Yvonne, zonder dat zij wist met wie ze te maken had. Yvonne die vertelde over de omstandigheden van veel leerlingen, over het praktische onderwijs dat past bij deze groep, over alles wat de school doet om de leerlingen zelfvertrouwen te geven. Weerbaar te maken.

De man luisterde.

Stelde geïnteresseerde vragen en nam de school en Yvonnes uitleg goed in zich op. Bij het afscheid vroeg hij: ‘En wat hebt u nu nog nodig voor deze kinderen?’ ‘Een vorkheftruck zou geweldig zijn’, antwoordde Yvonne. ‘Dan kunnen de leerlingen een vorkheftruckdiploma halen. Dat vergroot hun kansen op werk.’ ‘Komt in orde’, verzekerde de man Yvonne.

Een paar dagen later stond de vorkheftruck in de school.

En Brian kreeg een stage en een baan in het bedrijf van dezelfde man. Mocht ook zijn rijbewijs halen en heeft zijn leven op de rit. Want de man die spontaan de school binnenstapte, blijkt de eigenaar van een groot Rotterdams bedrijf te zijn.

Engelen trekken blijkbaar engelen aan.

Inmiddels is het alweer een paar weken geleden dat ik de school weer uitstapte en dat het hek achter mij op slot werd gedaan. Ik zweefde door Hoogvliet en langs Pernis terug naar huis. En ik ontdekte dat ‘in mensen een welbehagen’ wel bestaat. Bij Yvonne, Ans en Benyounnes.

Deze verhalen ving ik voor een schrijfopdracht, maar ik kon ze niet kwijt in het eindartikel. Wil jij voor je zorgorganisatie of bedrijf ‘iets’ met verhalen vangen en vertellen of met interviews? Dan weet je me te vinden.


 
 
DSPL-CSTM-PSTS-4
weerspiegeling in water als symbool voor heldere teksten

Kort en krachtig schrijven voor het web


konijn

Waargebeurd verhaal: hoofd konijn


Wandelschoenen als symbool voor verhaal Emilio

Emilio hoefde niet meer vastgebonden te worden


waterdruppel als symbool voor seo

Een goede seo website is meer dan alleen de zoekwoorden op de juiste plek


gewichten als symbool voor sterke websites

Hoe ziet een sterke webtekst eruit? 7 tips


Poezenkopje als symbool voor profielfoto

9 tips voor een goede profielfoto. En een bonus


Symbool voor goede communicatie in de zorg

Goede communicatie in de zorg kan zo eenvoudig zijn


oliebol als illustratie bij taaltips

Taaltips tussen de oliebollen: schrijf glashelder en vermijd ‘niet’


Bos als symbool vragen rond seo

Hoe herken je een goede seo tekstschrijver?


bergpad als symbool voor seo teksten laten schrijven

Seo teksten laten schrijven betekent: investeren


seo teksten schrijven of niet

Seo teksten schrijven als eenpitter: doen en of niet doen?


Engelenvleugels, symbool voor kerstverhaal over Hoogvliet

Kerstverhaal in Hoogvliet. Over engelen, dissen en een vorkheftruck


2 ijsvogels als symbool voor goed gesprek

Ervaringen van familie met de zorg vangen


schatkist als symbool voor ideeën voor blogs schrijven

Blogs schrijven of laten schrijven


je website is een gesprek met je klant - 2 papegaaien

Je website is een gesprek met je klant


seo teksten schrijven beeld kruis op kerk

Seo teksten schrijven. Nut, noodzaak en nuancering


zelf teksten voor je website schrijven - klaproos symbool

Zelf teksten voor je website schrijven. 11 cruciale tips


verhalen vangen - vlinder op gele gerbera

Verhalen vangen om echt iets te kunnen veranderen


goede webbouwer nodig - voeten in zee

Webbouwer nodig? Gebruik deze 8 tips. En relax


uitgesteld oordeel - egel

Uitgesteld oordeel – de wijze les van een overstekend egeltje


slogan 2 appels

Met 1 letter een sterkere slogan


 
FTR