HD_MRK
Fenny Brandsma

fenny@tekstpaleis.nl | 06 12 45 44 05
 
Home > Zelf webteksten schrijven of een tekstschrijver inhuren?
 
PG
 
 
 
CNTNT

Zelf webteksten schrijven of een tekstschrijver inhuren?

 

Zelf webteksten schrijven of een tekstschrijver inhuren? Een vraag die misschien ook al een tijdje in jouw hoofd rondzoemt. Want je onderneemt met plezier maar ziet ook wel dat je meer uit je website kunt halen. Alleen: moet je investeren in een tekstschrijver of kom je er ook met een schrijfcursus zelf webteksten schrijven? Mijn advies: doe het allebei.

Een schrijfcursus zelf webteksten schrijven is een stevige basis

Je wilt je webteksten verbeteren. Omdat je je website seo-proof wilt maken of omdat je meer klanten via je je website wilt krijgen. Je weet dat je dan veel facetten in orde moet hebben: de vormgeving, de foto’s, je webstrategie, je marketingstrategie, maar vooral ook: je teksten.

Want die zijn de basis van je website. Een waardeloos ontwerp met ijzersterke teksten kan je een goedlopend bedrijf opleveren. Maar een prachtig ontwerp met waardeloze webteksten brengt je 0,0 resultaat. Bovendien raken teksten alle facetten van je website: de menustructuur, de koppen, de call-to-actions, je nieuwsbrief. Allemaal plekken op je website waarop je tekst het verschil kan maken tussen wegklikken of doorklikken.

Maar wat is verstandigst: zelf webteksten schrijven of een tekstschrijver inhuren?

Ik raad elke ondernemer aan om een schrijfcursus webteksten schrijven te volgen. Omdat je daarin ontzettend veel leert over:

  • schrijven voor je bezoeker
  • van die bezoeker een klant maken
  • de kenmerken van een sterke website
  • de kenmerken van een goede website die het uitstekend doet in Google
  • de kracht van goedgekozen woorden en zinnen

En in een goede schrijftraining schrijven voor het web ga je bovendien veel oefenen en krijg je directe feedback op je teksten.

Zelf heb ik een aantal workshops schrijven voor het web gegeven. Mijn ervaring is dat deelnemers het vervolgens toch nog moeilijk vinden om sterke teksten te schrijven. Maar ze weten wel precies waarom die teksten nodig zijn en hoe ze eruit moeten zien. Toch blijft zelf goed schrijven vaak nog lastig. Snap ik ook: daar is veel oefening voor nodig.

Ik heb er 20 jaar x 40 weken x 20 uur opzitten, minimaal 16.000 uren dus, en ik leer nog dagelijks bij.

Dat houdt nooit op.

Zelf webteksten schrijven of een tekstschrijver inhuren? Doe het allebei

Ik vind dat elke ondernemer een schrijftraining schrijven voor het web zou moeten doen. Om de basis van een sterke website kennen en om het werk van tekstschrijvers te kunnen beoordelen. En als tijdens die training blijkt dat je briljant schrijft, ben je natuurlijk helemaal klaar. Ajetot. Niets meer aan doen en lekker aan de slag gaan.

Als blijkt dat zelf sterke webteksten schrijven toch lastiger is dan je dacht, kies er dan voor om met een tekstschrijver te werken. Die tekstschrijver hoeft niet direct alle webteksten voor je te schrijven, maar kan met je meelezen en kan webteksten voor je bijschaven en finetunen.

Het is dus niet: zelf webteksten schrijven of een tekstschrijver inhuren. Het is allebei tegelijk.

De combinatie van een schrijfcursus en een tekstschrijver inhuren is zo goed, omdat je als ondernemer voortdurend aan je webteksten moet werken. Je moet ze steeds verbeteren, om steeds hoger in Google te komen en om steeds meer lezers te veranderen in klanten.

Even de teugels laten vieren met je teksten is funest voor je bedrijf. Je moet er voortdurend mee bezig blijven. Dan is het efficiënt en praktisch als je zelf vrij sterke webteksten kunt schrijven, maar wel een professional kunt inschakelen voor een laatste blik.

Mijn eigen ervaring is ook dat persoonlijke begeleiding je veel brengt

Zo heb ik zelf al wel 12, 13 jaar een schrijfcoach aan wie ik wel eens mijn teksten voorleg en van wie ik veel leer. Helemaal op maat. En soms krijg ik complimenten; ook dat is fijn ;-).

Ik ervaar hetzelfde nu ik aan de slag ben met seo-teksten schrijven voor deze website en voor klanten. De afgelopen jaren heb ik diverse trainingen rond schrijven voor seo gevolgd, dus ik weet er wel een en ander van. Maar al die theorie landt pas echt nu ik Skype-sessies heb met Judith de Vries, die super is in alles wat met seo te maken heeft. Daarin zetten we precies de stappen die ik op dit moment nodig heb om verder te groeien in het schrijven van seo-teksten.

Ik geloof zelf niet in grote beloften, hoge bezoekersgetallen en een duizelingwekkende ‘click-rate’, maar in een relatie voor de langere termijn waarin jij precies de sterke webteksten krijgt die jouw onderneming nodig heeft.

Voor mij werkt de combinatie van een cursus en van persoonlijke hulp veel beter dan alleen een cursus volgen. Na een cursus loop ik in de praktijk vaak tegen allerlei vragen aan. Als ik daar in mijn eentje uit moet zien te komen, blijven ze absoluut liggen. Want zeg nou zelf: je hebt razendveel te doen als ondernemer. Ingewikkelde knopen hak je later wel eens door.

Maar dat komt er vaak niet van. En ondertussen zijn klanten je website allang voorbijgegaan. Gemiste kans.

Kies voor de combi en kom proeven bij een Keukentafelsessie

Mijn advies is: leer webteksten schrijven en huur ook een tekstschrijver in. Die combinatie is goedkoper dan al je webteksten laten schrijven. Je leert er meer van, je bedrijf groeit ervan en als je een prettig mens treft, wordt je werkend leven er ook weer wat gezelliger van.

Natuurlijk moet je wel met een goede, ervaren tekstschrijver voor het web in zee gaan en moet je een klik met iemand hebben. Als je benieuwd bent of jij en ik die klik hebben en of ik jou kan helpen om sterke webteksten te schrijven, kom dan naar een Keukentafelsessie bij mij thuis.

Met maximaal 3 andere ondernemers ga je dan praktisch aan de slag met je teksten en krijg je veel directe feedback op je werk.

Elke 1e woensdag van de maand van 10 tot 12, Dorp 78a in Polsbroek. Voor maar € 17,50. Je kunt je aanmelden via fenny@tekstpaleis.nl.

Je kunt ook direct doorpakken en meedoen met de 2-daagse cursus waarin je zelf sterke webteksten leert schrijven. Waarschuwing: alleen voor wie echt meters wil maken. Daar selecteer ik de deelnemers op.

 
FTR